Hoge hakken richten blijvende schade aan

Het dragen van hoge hakken verandert niet alleen de manier van lopen als vrouwen de hakken aan hebben, maar ook als de hakken weer uit zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Finse wetenschapper Neil Cronin.

Cronin heeft een wetenschappelijke verklaring gevonden waarom het lopen op hoge hakken zo pijnlijk kan zijn: het verandert de manier van hoe vrouwen lopen. Ook als de hakken allang uit zijn.

Voor zijn onderzoek bestudeerde hij wat het op hakken lopen met de beenspieren en pezen van vrouwen doet. Daaruit bleek dat hakkendraagsters altijd anders lopen dan mensen nemen hakkendraagsters kleinere en krachtigere stappen. Ook blijven de tenen gespitst.

Door het dragen van hakken worden de kuitspieren korter en is de kans op blessures groter. Ook als de vrouwen niet op hakken lopen. Het advies van Cronin is dan ook om het hakken dragen zo veel mogelijk te beperken en als je ze dan toch wilt dragen zo vaak mogelijk even uit te doen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in the Journal of Applied Physiology.

Maak uw Podologie afspraak

Heeft u klachten aan uw voeten of aan uw tenen, benen of rug? Wacht niet te lang met het probleem aan te pakken en maak een afspraak met onze podotherapeut.

Vertrouwde samenwerkingen met