Wat is podologie

Veel mensen zijn er van op de hoogte dat een Podoloog zich bezig houdt met voeten. Maar welke voetbehandelingen er allemaal binnen het vakgebied van de Podologie vallen en dat er tevens wordt gekeken naar de rest van het lichaam is minder bekend.

Podologie is een medisch beroep dat zich richt op de behandeling en preventie van lichamelijke klachten in de lagere delen van het lichaam. Dit kan alles omvatten van problemen die met de voeten te maken hebben, zoals pijn of ontsteking, tot die welke verder weg gelegen gebieden treffen, zoals de enkels, knieën, heupen, of onderrug.

Omdat podologen in verschillende disciplines en technieken opgeleid zijn, kunnen ze een goed afgeronde zorg bieden die rekening houdt met de unieke lichamelijke behoeften van elk individu. Door aangepaste steunzolen of gerichte oefeningen en stretchoefeningen is podologie een effectieve manier om mensen te helpen weer op de been te komen en dat nog jaren te blijven. Dus als je ongemak of problemen aan het houdsingsgestel ervaart, is het misschien tijd om een podoloog te bezoeken en je weer als je beste zelf te gaan voelen.

Stichting Loop

Na het behalen van de opleiding Podologie wordt de Podoloog geregistreerd bij Stichting LOOP en ingeschreven in het kwaliteitsregister van KABIZ. Stichting LOOP (Landelijk Overkoepelend Orgaan van de Podologie) is de beroepsorganisatie voor voet- en houdingszorg. Deze organisatie ziet er op toe dat de Podoloog voldoet aan de gestelde normen en eisen om gedegen praktijk te kunnen voeren.

Het KABIZ kwaliteitsregister houdt bij of de Podoloog de gestelde eisen vanuit de zorgverzekeraars naleeft. Denk hierbij aan kennis op peil houden door het volgen van congressen of bijscholingen. Deze kwaliteitseisen worden regelmatig verzwaard, geconcretiseerd en aangescherpt om altijd de beste zorg te kunnen leveren.

Podologisch onderzoek

Het eerste wat een expert zal doen bij het beoordelen van je voeten is de vorm ervan bekijken. staan de tenen in een juiste stand? zijn er drukplekken op of onder de voeten te zien? Of is er een verkleuring of zwelling te zien?

De podoloog zal vervolgens een inspectie en onderzoek uitvoeren aan het houdingsgestel. Uiteindelijk zal er een behandelplan komen waarin eventueel schoenadvies, oefeningen, aangemeten steunzolen of een doorverwijzing zal volgen.

Hiernaast wordt in een video samengevat wat een podologisch onderzoek in houdt. Hieronder zullen vervolgens in detail de verschillende onderzoeksmogelijkheden worden toegelicht.

 

Podologisch onderzoek

in vogelvlucht

De onderdelen van het podologisch onderzoek

Stap 1

Vraaggesprek en inspectie

anamnese

De Podoloog zal eerst kennis met u maken en in kaart proberen te brengen wat de klachten zijn en waar deze vandaan kunnen komen. Hiervoor zal gevraagd worden naar bijvoorbeeld de medische voorgeschiedenis, hoeveel er wordt gelopen of welk schoeisel er met name gebruikt wordt. Belangrijk is dat alle nodige informatie wordt verstrekt, zodat er sneller en gerichter een diagnose kan worden gesteld.

Stap 2

Functieonderzoek

Vervolgens zal de Podoloog een functieonderzoek uitvoeren. Afhankelijk van de klacht zullen er verschillende lichamelijke onderzoeken plaats vinden. Er kan gekeken worden naar de bewegelijkheid en stabiliteit van gewrichten, maar ook spierkracht met behulp van een weerstandtest of pijnprovocaties worden uitgevoerd. Ten slotte kan ook de functie van enkels, knieën, heupen en onderrug worden onderzocht.

Stap 3

Gangbeeldanalyse

Bij een gangbeeldanalyse bekijkt de Podoloog uw looppatroon. Hierbij wordt gelet op de manier van afwikkelen en de bewegingen die plaatsvinden in knie, heup en rug. Voor het uitvoeren van een degelijke gangbeeldanalyse bevindt zich in de spreekkamer een loopbaan met camera. Hiermee kan het looppatroon nauwkeurig in kaart worden gebracht. Met behulp van de camera kan dit beeld worden teruggekeken met de cliënt en toelichting worden gegeven. Ook kan dit beeld (indien nodig) worden opgeslagen in het cliëntdossier om later te kunnen dienen als vergelijkingsmateriaal en dus te kunnen zien of er verbetering is opgetreden na de behandeling.

Stap 4

Podobaroscoop- / voetspiegelonderzoek

Een Podobaroscoop is een lichtbak met onderop een spiegel. Zodra de cliënt hierop gaat staan zal de drukverdeling in de spiegel te zien zijn. Hierdoor is goed te zien waar zich teveel druk onder de voeten bevindt en waar juist te weinig. Ook zal hier de stand van het hielbeen en hoogte van de wreef gemeten worden.

Stap 5

Dynamische / statische drukmeting

Met behulp van een drukmat zal zowel in stilstand (statisch) als tijdens het lopen (dynamisch) de druk kunnen worden vastgelegd. De statisch drukmeting is dus vergelijkbaar als het voetspiegelonderzoek alleen kan deze digitaal worden opgeslagen in het dossier van de cliënt. Bij de dynamische drukmeting zal de cliënt over de mat heenlopen waardoor het drukverloop tijdens het maken van een stap kan worden bekeken.

Stap 6

Schoeninspectie

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van het onderzoek is de schoeninspectie. Er wordt bij het maken van een afspraak gevraagd om verschillende schoenen mee te nemen, zodat er zo’n goed mogelijk beeld kan worden gevormd waar zoal op wordt gelopen. Veel voet- en houdingsklachten worden veroorzaakt door te kleine, te slappe of platte schoenen. Het is ook erg zinvol om te zien wat het slijtpatroon van de schoen is. Zodra het onderzoek gedaan is kan hier een passend schoenadvies bij gegeven worden.

Stap 7

Diagnose

Als alle benodigde informatie is verzameld kan de Podoloog een diagnose stellen. Dit is inclusief de (vermoedelijke) oorzaak van de klachten.

Stap 8

Behandeling

Uiteindelijk zal een behandelplan volgen met de daarbij passende doelen en mogelijkheden. Als er wordt gekozen voor het aanmeten van steunzolen zal er 1 of meerdere malen een controlemoment volgen om te zien of er verbetering is opgetreden. Vaak wordt er ook een bijpassend behandeladvies gegeven. Bijvoorbeeld de combinatie met manuele- of fysiotherapie. Dan zal het podologisch rapport met bevindingen kunnen worden doorgestuurd naar de desbetreffende specialist.

Aanvullende onderzoeksmogelijkheden:

Er kan tijdens het onderzoek ook nog gebruik worden gemaakt van aanvullende onderzoeksmogelijkheden.

Denk hierbij aan:

  • Echografisch onderzoek
  • Hardlooponderzoek (op lopende band)
  • Sportschoenanalyse + advies

Op zoek naar een second opinion of niet helemaal zeker of wij iets voor u kunnen beteken?

Kom langs op het gratis inloopspreekuur. Deze worden zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur gehouden in de even weken.

Gespecialiseerd in

Podotherapeutische (sport) zolen
Gecertificeerde zolen voor in veiligheidsschoenen
Siliconen teenstukjes (ortheses)
Vilttechnieken
Taping
Diabetes en Reuma
Echografisch onderzoek
(sport) schoenadvies

Vertrouwde samenwerkingen met